Rozpoczynamy sezon grillowy!

 

Coraz wyższe temperatury na termometrze, słoneczne dni i wiosenna aura zachęca… czas więc zacząć sezon grillowy! Kiełbaski, skrzydełka z kurczaka i karkówka to znane klasyki, ale pojawia się sposobność aby przyrządzić na grillu też kilka nowych smakołyków – możliwości z pewnością nie brakuje, zarówno mięsnych, jak i tych wegetariańskich.

Smaczne, aromatyczne dania z grilla to tylko połowa sukcesu. Warto wzbogacić je o równie pyszne dodatki. Świetnie sprawdzą się między innymi gotowane młode ziemniaki z masłem i koperkiem, sałatki ze świeżych warzyw oraz wyraziste sosy, wśród których z pewnością powinny znaleźć się dobrej jakości ketchup i musztarda. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na Musztardy Kieleckie, dostępne w wygodnych plastikowych opakowaniach, które doskonale spisują się w warunkach plenerowych. Do tej pory w tym wydaniu dostać można było Musztardę Kielecką delikatesową oraz grillową, jednak już teraz do grona sosów w plastikowych opakowaniach dołącza Musztarda Kielecka sarepska. Szczególnie dobrze sprawdzi się ona jako składnik wszelkiego rodzaju marynat oraz dodatek do kiełbasek czy innych mięs z grilla.

Nowe oblicze marchewki

Marchewka nie należy do warzyw często przygotowywanych na grillu. Czas to zmienić! Delikatna słodycz marchewki doskonale skomponuje się z aromatem dymu, a jeśli wzbogacimy jej smak poprzez zastosowanie wyrazistej marynaty na bazie musztardy i miodu, powstanie naprawdę wyjątkowe danie.

Potrzebne składniki:

·        ok. 0,5 kg marchewek

·        2 łyżki miodu

·        2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej

·        2 łyżki sosu sojowego

·        2 łyżki oliwy z oliwek

·        2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

·        świeża kolendra lub natka pietruszki

Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, po czym przekładamy do miski. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy glazurę/marynatę. Łączymy ze sobą miód, Musztardę Kielecką delikatesową (dostępna jest również w wygodnym plastikowym opakowaniu), sos sojowy, oliwę z oliwek oraz czosnek. Tak przygotowaną marynatą polewamy marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ważne aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty. Przekładamy warzywa na aluminiową tackę i grillujemy aż będą prawie całkiem miękkie (ok. 20 minut), co jakiś czas obracając je na drugą stronę. Gotowe marchewki polewamy marynatą (lub wodą), a w razie potrzeby dodatkowo solimy i posypujemy dużą ilością natki pietruszki lub kolendry.

Aromatyczne szaszłyki

Szaszłyk z polędwicy wołowej w ciekawym wydaniu z azjatyckim twistem? To danie z pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli mięs z grilla. Grzechem było by nie spróbować! Potrzebne składniki:

·        500 g polędwicy wołowej

·        3 cebule

·        2 papryki

·        ananas w puszce

·        2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej + więcej jako dodatek do gotowego dania

·        3 łyżki miodu

·        4 łyżki oliwy z oliwek

·        3 ząbki czosnku

·        kawałek imbiru (ok. 5 cm)

·        3 łyżki sosu sojowego

Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Łączymy w misce Musztardę Kielecką sarepską, miód, oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir oraz sos sojowy. Polędwicę wołową kroimy w niewielkiej grubości plastry i dokładnie pokrywamy marynatą. Na tym etapie najlepiej odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, jednak nie jest to konieczne. Następnie kroimy cebulę w grube plastry, a paprykę i ananasa w dużą kostkę. Wszystkie składniki nakłuwamy na patyczek do szaszłyków naprzemiennie z polędwicą. Grillujemy krótko, aż mięso będzie przyrumienione z każdej strony. Podajemy z dodatkową porcją Musztardy Kieleckiej sarepskiej.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej w opakowaniu plastikowym: ok. 4,26 zł brutto / 500g